Tequila er en mexicansk agavespiritus lavet på basis af Blå Agave (Agave Tequilana Weber Azul). Den har fået sit navn efter byen Tequila i det vestlige Mexico. Den Blå Agave, som blot er en ud af ca. 200 agavesorter der vokser i det mesoamerikanske område, dyrkes i 5 delstater i Mexico.
Når agaven er moden efter 6-10 år fraskærer man bladene. “Kroppen” af den modne agave kaldes pinãen, og den ligner en kæmpeananas. Den dampkoges i ovn og presses, hvorefter den sukkerholdige saft gæres og destilleres til tequila. Tequila indeholder 38-55% alkohol og klassificeres efter lagringsgrad. Tequila har en “Designation of Origin” og må kun fremstilles af blå agave og i bestemte områder i Mexico.
Mezcal er tilsvarende en mexicansk agavespiritus, og man siger at al tequila er mezcal, men ikke alle mezcal er tequila. Mezcal kan laves på en variation af omkring 30 agavesorter, hvor man varierer mellem kultiveret og vild agave, nogle af de vilde agaver er op til 30 år, før man ”høster” dem.
Den mest kendte er agaven Espadin, som minder lidt om den blå agave. Processen er ikke helt den samme som i tequilaproduktionen, da man i mezcalproduktionen tilbereder pinaen i et ”bål” i jorden, som også giver mezcalen sin karakteristiske røgede smag.