Raasay Whiskey

    Isle of Raasay Distillery, som laver unik whisky og gin, ligger på de smukke men stormomsuste Hebriderne. Den rå natur og det rene vand samt destilleriets passion kan smages i hver flaske fra det unge destilleri.

    EN UNIK PLACERING OG HISTORIE

    I mange år hørte vi kun om Hebriderne, når vejrudsigten omtalte ”et højtryk vest for Hebriderne”. Men heldigvis kommer der også andet end højtryk fra Hebriderne – f.eks. Raasay Gin og Raasay Whisky.

    Hebriderne ligger ud for Skotlands nordvestkyst og består af mere end 500 øer og skær, men kun omkring 80 af dem er beboet. En af disse øer – med ca. 160 – 170 beboere – er Isle of Raasay, hvor destilleriet ”Isle of Raasay Distillery” åbnede i september 2017. Destilleriet er grundlagt af den skotske entreprenør Bill Dobbie samt whisky blender Alasdair Day, og er det første legale destilleri på øen Raasay. Men arkæologerne har fundet et kollapset destilleringsapparat, som viser at der er foregået illegal destillering så sent som i 1850.

    RÅ OG USPOLERET NATUR MED RENT VAND

    Atlanterhavets bølger rammer de små øer med en enorm kraft, som gennem århundreder har skabt en rå og uspoleret natur, som med sin skønhed slår benene væk under folk, der besøger øerne.

    Fra Dun Can, som er det højeste punkt på Isle of Raasay, kan man se øens arkæologiske historie udfolde sig. De mange søer, som ligger spredt rundt i landskabet, er rester af gletsjere, der tog bidder ud af øen, da de smeltede og efterlod smeltevandet som søer. Landskabets farvespil er utrolige men endnu vigtigere for destilleriet er, at regnvandet langsomt filtreres gennem den unikke lagdeling af bjerge og klipper. Den vulkanske lavasten og sandstenen tilføjer unikke mineraler til vandet og udvikler smagen inden vandet ender i destilleriets egen underjordiske brønd, Tobar na Ba Bàine, som betyder ”den blege kos brønd”.

    RAASAY WHISKY

    Destilleriet bruger udelukkende skotsk byg til deres whisky. En del af byggen dyrker de selv på Isle of Raasay. Til at tørre byggen bruger de udelukkende tørv fra det skotske højland, som giver en blid, duftende røg til deres whisky.

    På destilleriet har de en unik tilgang til lagringen af deres New Make, som de deler i to dele. Den ene del lagres ”peated” og den anden del lagres ”unpeated”. Deres New Make indeholder 63,5% alkohol, når de lægges på fade efter deres ”Six Cask Story” princip og lagres altid på øen for at opnå maksimal påvirkning af Hebridernes klima.

    SIX CASK STORY

    Raasay Whisky lagres efter et omhyggelig udviklet princip i destilleriets seks signaturfade med hvert deres særpræg, stil og karakter. Målet er altid at ramme destilleriets signaturstil: Let tørv balanceret med rige mørke frugtnuancer.

    Udgangspunktet er fade tidligere brugt til rug-whisky, franske Chinkapin-fade og fade tidligere brugt til Bordeaux rødvin.

    Vil du læse mere om destilleriets Six Cask Story kan du klikke her.

    RASSAY GIN

    Isle of Raasay Hebridean Gin er den første legale spiritus frigivet til salg fra øen Raasay, som har flere hundrede år lang tradition for ulovlig destillering. Det er en håndlavet skotsk ø-gin som kombinerer ni nøje udvalgte botaniske ingredienser: Enebær fra Raasay sød appelsinskal, citronskal, rabarber, angelikarødder, korianderfrø, lakridsrod, orrisrødder (en florentinsk lilje) og peber.