Hos Lochlea har deres uafhængigt ejede destilleri stille og roligt produceret, fadet og modnet spiritus i løbet af de sidste par år. De har tålmodigt ventet på at dele frugterne af deres arbejde med resten af verden. Den familiedrevne gård dyrker og høster deres egen byg. Det bliver bruget til at fodre lokalt kvæg. Vandet hæves fra grundvandsmagasinerne i kalkstenen dybt under gården.
Destilleriet blev oprindeligt ledet med erfaring og ekspertise fra destillerichef Malcolm Rennie. Nu er det under ledelse af tidligere Laphroaig Distillery Manager John Campbell. Efter at have opbygget et af de ti bedste skotske whiskybrands i verden i løbet af de sidste 27 år, medbringer John et væld af viden og en brændende ambition om at hjælpe Lochlea med at opfylde sit potentiale.
Ved at bruge deres egen lokale byg, som er dyrket på gården samt deres on-site vandkilde, har Lochlea fuld kontrol og gennemsigtighed over alle ingredienserne, der indgår i deres whisky. Dette giver dem bedre kvalitetskontrol og skaber en smagsprofil, der er unik for Lochlea. Derudover tilbyder beliggenheden i det skotske lowland det bedste fra begge verdener. Beliggende i hjertet af Ayrshire har Lochlea smukke, bølgende bakker rundt omkring destilleriet. Samtidig er det let tilgængelig fra mange af de store byer i Skotland. De er også det eneste destilleri i verden, der med rette kan hævde, at Robert Burns selv boede og arbejdede der.
Lochlea var en bondegård med et stort landbrug, kvæg og svin, da den blev købt i 2006. Med en udvidelse på omkring 222 hektar indså folkene bag destilleriet, at hvis en farm på den størrelse skulle være levedygtig, var de nødt til at gøre noget anderledes. Gården havde dyrket byg til husdyrfoder i mange årtier. I 2015 gik teamet i gang med et eksperiment, hvor de dyrkede 50 hektar maltbyg. At arbejde stille, lære af deres fejl, udforske mulighederne og skabe kontakter i maltningsindustrien gav dem selvtillid til at tage en stor beslutning. De ville udvikle og drive et single malt-destilleri på Lochlea.
Byggeriet gik i gang i 2017, hvor de omdannede den forhenværende svinestald og mødding til destilleriet. Kvægstaldene blev omdannet til warehouses til lagring. De fik deres licenser i 2018, og destilleriet blev taget i brug samme år.
Siden da har de dyrket deres eget byg og tålmodigt produceret spiritus, som vi endelig kan få lov at smage.
Landet ved Lochlea er vigtigt – og ikke kun for den karakteristiske smag af deres whisky. Det var nemlig dét land, som digteren Robert Burns passede, da han boede på Lochlea Farm, og det var med til at inspirere hans dybe tanker og udvikling som digter.
“Vi kan godt lide at tro, at han ville godkende det, vi producerer.” – Siger produktionsdirektør, John Campbell, som ses på billedet til højre.
”Vores unikke proces på hvert produktionstrin skaber en spirituel karakter. Den er defineret af anlæggets design, de nøje udvalgte råmaterialer og vores dygtige og erfarne team.
Produktionen ledes med stor tålmodighed og opmærksomhed på alle detaljer af det dedikerede produktionsteam. De producerer konsekvent en langsomt ekstraheret, krystalklar urt med to specifikt udvalgte gærtyper og længere gæring for en esterfyldt vask. Langsomt kørende destillation og et højt smalt spiritussnit resulterer i en usædvanlig elegant og frugtig spiritus. Den har evnen til at modnes relativt hurtigt.”
Aftappet ved 46 % ABV blev Single Malt Whiskyen modnet på first-fill bourbon- og Pedro Ximenez-sherryfade. Den tappes naturligt uden tilsat farve og er ikke-kølefiltreret.
For os er det på næsen sprængfyldt med frisk frugthave og frisk appelsin, med vaniljefudge og en dejlig kornnote i baggrunden. Paletten er rig og sød med brændt karamel og hasselnødder med en medium mundbelægning til afslutning, mens den stadig holder på frugten.
Lochlea Distillery has been named the global winner of Single Estate Distillery of the Year 2023 at the Icons of Whisky Awards, hosted by Whisky Magazine. The Single Estate award is a new category that has been introduced to the Awards, celebrating distilleries who aim to carry out as much as possible on-site. Despite tough competition from all over the globe, Lochlea Distillery is the first to be awarded this title. Independent single malt distillery Lochlea, based on Lochlea farm in South Ayrshire is under the management of renowned Production Director John Campbell. The family-run business grows and harvests their own barley, ensuring full traceability from field to bottle.
The distillery began production back in 2018, with an unwavering commitment to quality in terms of equipment, spirit, and casks, ultimately leading to a unique style of single malt Scotch whisky. Unlike typical Lowland whiskies, Lochlea produces a bold spirit full of juicy fruit and underpinned by enticing biscuit and cereal notes.
The team were presented with the award at the 2023 World Whisky Awards at The Merchant Taylor’s Hall in London on Thursday 30th March.
The company is committed to sustainability, with all by-products given a secondary use. This includes a reed-bed system for spent lees, cover crops planted each year after harvest to protect and nurture the soil, and draff fed to local cattle. Lochlea uses recycled materials throughout all areas of the business and are constantly looking for ways to improve and operate responsibly.