Holyrood Distillery

    Holyrood er et moderne destilleri i hjertet af det historiske Edinburgh. Inspireret af deres omgivelser og aldrig bange for at eksperimentere, er de dedikerede til at forme morgendagens spiritus.

    Med betydelig erfaring i whiskyindustrien havde deres grundlæggere en vision om at skabe et nyt slags destilleri, et som ville afspejle dynamikken og mangfoldigheden i nutidens Edinburgh.

    Skotlands hovedstad, Edinburgh, er et sted med kontraster. Fra den historiske gamle bydel med sine snoede gader og ikoniske brosten til de brede georgiske gader i den nye by.

    Hvad mere er, er, at det er en af de få byer i verden, der både har et bjerg og havet inden for gåafstand. Disse kontraster (og mange andre) er kendetegnende for Edinburgh – og Holyrood.

    Som de selv siger:

    “Mens vi fortsætter vores rejse, inspirerer Edinburghs unikke landskab – fortid og nutid – os i alt, hvad vi gør, og fejres i hele vores identitet – Denne by skaber os.”

    Fra de tidligste optegnelser om aqua vitae og ulovlig destillation, til den rigelige underjordiske vandforsyning, der lokalt er kendt som den “charmerede cirkel”, har Edinburgh en fascinerende brygnings- og destilleringshistorie, som i dag ofte går ubemærket hen.

    Holyroods fejring af Edinburghs rige destillerings- og bryggefortid skal deles. Inspireret af historien, livligheden og mangfoldigheden i denne fascinerende by, har Holyroods talentfulde team af destillatører skabt et fadudbud, der ikke ligner noget, der er gået før – alt imens de hylder Edinburghs berømte bryggeri- og destilleringsarv respektfuldt.

    Holyrood giver en række anbefdalinger til, hvordan man kan nyde whiskyerne fra New Make serien. Især deres New Make Chocolate Malt, fremhæver de.

    “Regarding the cocktail uses, using it in any whisky cocktail would be the way to go. the Chocolate Malt is particularly great in a ‘Chocolate Malt sour’ using new make in place of whisky. We make ours with Chocolate Malt, Bourbon Vanilla Extract, lemon and sugar.” – Holyrood, 2022

     

    Hos Sprit & Co anbefaler vi, ligeledes at du inkorporerer Holyrood New Make i cocktails, selvom du også godt kan nyde den rent over is.

    Opskriften på ovennævnte Chocolate Malt Sour, finder du nedenfor:

    Chocolate Malt Sour

    Kom alle ingredienser i en shaker fyldt med is og shake hårdt i 20 sekunder. Si derefter isen fra og shake igen – så få du en fnatastisk luftig skum på din cocktail. Server i et coupeglas og pynt med kakaopulver og en dehydreret appelsin.

    Hvad er New Make?

    Whisky i generel forstand er resultatet, som du får, når du hælder ‘frisk spiritus’ på fad og venter. Hvis det er skotsk, så skal spiritussen mindst skal lagres i 3 år, før man må kalde det for whisky. Men hvad er new make whisky?

    New Make er den klare spiritus, der drypper ud efter destilleringsprocessen. Det er normalt 68% alkohol og har en stærk aromatisk karakter. Meget af whiskyens smag og den smukke farve kommer fra fadet.

    Men selve New Make-smagen har også stor indflydelse på whiskyen. Tørv er for eksempel en smag, som whiskyen får fra netop denne New Make spiritus. Selvfølgelig kan en whisky gå i et fad, der plejede at have en tørveagtig whisky og hente nogle tørvenoter. Men den primære måde, tørvesmag kommer ind i whisky, er gennem dens New Make.

    Nå du smager en New Make, så er det en enestående måde at smage på en whiskys DNA, og hos Holyrood forsøger de at tænke innovativt i forhold til New Make. Så vi kan kun se frem til at se, hvordan whiskyen fra dette nye skotske destilleri vil smage i fremtiden. For nu er deres New Make serie, den bedste måde at få indblik ind deres fremtidige whisky, og vi glæder os meget til at smage den!

    Disse New Makes er utroligt spændende, og vil udvide din horisont i forhold til whisky, samtidigt med at de smager super dejligt. Prøv selv!