Jean-Luc Pasquet

    Historien om Jean-Luc Pasquets vingård strækker sig helt tilbage til 1730. Dengang blev den drevet af familien Serillet. I 1924 kom ejendommen i Pasquet-familiens hænder gennem ægteskab, og i 1970 gik vingårde i arv til Jean-Luc Pasquet, som er den nuværende ejers far.

    Efter 22 år med konventionel landbrug omdannede de deres produktion til at være økologisk, og i 1998 fik de det økologiske landbrugs-etikette. Fem år senere kunne de præsentere deres første økologiske cognac. I dag bruger de stadig ingen kemikalier, pesticider eller gødning i nogen dele af deres produktion.

    For at give ordet et mere fransk udtryk, har Jean Luc Pasquet valgt at tilføje et ”L” foran organic, så der står ”L´Organic” på flaskerne. Efter det står der et tal, der viser, hvor længe cognacen har ligget i egetræstønder.

    Modsat de fleste andre cognacer, har Jean-Luc Pasquet ikke navngivet sine flakser på den traditionelle måde: VS, VSOP og XO. Derimod har de skrevet alderen på blandingen: 04, 07 og 10, som angiver, hvor lang tid cognacen fadlagres.

    Tiden i egetræstønderne giver alkoholen mulighed for at udvikle sin aromatiske kompleksitet og smag. Det er også under denne proces, at cognacen får sin farve.

    Læs mere om Jean-Luc Pasquet på deres egen hjemmeside.

    Deres cognac bliver hovedsageligt lavet på Ugni Blanc druesorten, men i de senere år har de genplantet Folle Blanche. Folle Blanche var den dominerende druesort før phylloxérique-krisen i slutningen af 1800-tallet. Folle Blanche er en mere kompliceret drue at dyrke, men den tilføjer en helt særlig dybde til cognacen. Denne lunefulde drue giver cognacen sin enestående finesse og rigdom. Nu bliver druerne kultiveret som reglerne for økologisk landbrug foreskriver – uden kemikalier. Efter høsten presses druerne med det samme, og saften lægges klar til gæring. Det er druernes naturlige gær, der sikre gæringen af vinen. Anvendelsen af naturligt gær og fraværet af sulfitter giver en yderligere garanti for et sandt lokalt produkt.

    Efter fermenteringen skal ”vinen” destilleres for at blive til eau de vie. Jean-Luc Pasquet står selv for destilleringen hvor de bruger de et traditionel Charentais destillationsapparat med en dobbelt varme metode, som særligt bliver brugt i Cognac regionen. Takket være denne metode med dobbelt destillering opnår Jean-Luc Pasquet en fin og velduftende cognac.

    Når destilleringen er gennemført, kommer tiden til aldring i egetræstønder fra skoven Limousin. Her ligger de det ønskede antal år, indtil de er klar til at blive hældt på flasker fyldt med finnesse og elegance.

    Historien om cognachuset går tilbage til 1970. Hvordan begyndte det?

    I 1970 accepterede Jean-Luc et uventet tilbud fra sin onkel Albert, som var bankmand og ikke vinbonde. Onkel Albert videreførte familietraditionen ved at have et par til at bo og arbejde på gården. Den cognac, de producerede, blev bevaret og tjente som garanti til banken, så Albert kunne fortsætte sin bankvirksomhed, og lageret voksede hvert år. Da Jean-Luc arvede ejendommen, var der fantastiske eaux-de-vie, der gik helt tilbage til 1870. Disse kostbare cognacer inspirerede Jean-Luc til at finde ud af, hvordan han kunne udnytte sit terroir bedst muligt, så det kunne udtrykkes, som det har været i århundreder her.

    I 1993 stod Jean-Luc ved en skillevej. Hans største vinmark virkede til at være i dårlig stand. Han søgte metoder til at forbedre dens sundhed og faldt over økologisk landbrug. Han begyndte at afprøve økologiske og biodynamiske landbrugsmetoder dengang og indsendte sin ansøgning om at blive certificeret som økologisk i 1995. 1998 markerer vores første fuldstændigt økologiske høst. Da Jean-Luc overtog tøjlerne, var vingården en af de større, men vi er ikke vokset som vores naboer. Vi er nu en af de mindste vinproducenter i vores område. Af den grund kunne vi ikke længere fortsætte med at levere en del af vores høst til de store cognachuse. Jean-Luc blev uafhængig i 2006. Siden da har Jean fulgt i sin fars fodspor, fortsat økologisk landbrug, forblevet uafhængig af de store fire, men også innoveret på sin egen måde.