Chartreuse Jaune er en mildere, sødere og mere imødekommende Chartreuse, der blev skabt i 1838. Den indeholder ingen kunstige farvestoffer, farven kommer fra de naturlige ingredienser.
Chartreuse Jaune serveres traditionelt kold som en after dinner drink, men er også fortræffelig som ingrediens i utallige cocktails.
Der indgår hele 130 forskellige urter, planter, rødder, bark og blomster til at lave Chartreuse. De forskellige ingredienser macereres i alkohol – men detaljerne kan vi desværre ikke fortælle, for dem er der kun 3 munke, som kender til. Destillationen og den efterfølgende lagring på egetræsfade overvåges udelukkende af de tre Karteuser-munke.
Historien bag Chartreuse
Historien bag Chartreuse går helt tilbage til år 1084, hvor Saint Bruno fra Köln kom til Chartreuse, som er beliggende nær Grenoble i de franske alper. Her stiftede han munkeordenen ”The Carthusian Monks”.
Ifølge legenden kom munkene fra ordenen i 1605 i besiddelse af et ældgammelt beskrivelse af en eliksir, der på baggrund af sine 130 forskellige urter, efter sigende havde medicinske egenskaber. Denne oprindelige opskrift følges stadig til punkt og prikke når munkene laver deres ”Elixir Vegetal de la Grande-Chartreuse”
Denne eliksir var så velsmagende, at folk begyndte at indtage det som en drik i stedet for at tage det for sine medicinske fordele. Dette førte til, at munkene omformulerede likøren i 1764 til en mere drikkelig likør, der var med 55% alkohol (ABV) - styrken på Chartreuse Verte i dag.
Den franske revolution var tæt på at blive enden på Chartreuse, og hemmelighederne blev næsten afsløret. Manuskriptet blev imidlertid returneret til Carthuserne i 1816.
Du kan finde Chartreuse Verte her.