Navnet Condrieu kommer af det franske coin de ruisseau, der kan oversættes til hjørnet af bækken. Her bliver der udelukkende lavet hvidvin og altid på 100% Viognier. En druesort mange mener stammer fra Condrieu. Det er ikke mange år siden, at Viognier stort set var ukendt og nærmest kun blev dyrket i Condrieu. I takt med at populariteten og prisen for en flaske Condrieu er steget de sidste 15 år, er det samme sket for udbredelsen og kendskabet til Viognier.
Udbyttet i Condrieu er meget småt, og der produceres kun omkring 30.000 flasker årligt, hvilket gør vinene til nogle af verdens mest sjældne. Kvaliteten er dog meget høj og prisen afspejler heldigvis både kvalitet og efterspørgsel. Trods den globale udbredelse af Viognier er Condrieu stadig stedet, hvor druen yder sit bedste og mest autentiske udtryk.
Condrieu Aphrodite
Delikat og aromatisk duft af ferskner, tørret frugt og hvide blomster. Kroppen er fyldig og teksturen kan være lige så fed som Chardonnay. Den har et naturligt lavt syreindhold, hvilket stiller store krav til vinfremstillingen for at undgå, at vinen bliver kvabset. Der er ikke entydige meninger om lagringspotentialet for Condrieu. Nogle mener, at det er en af de få luksushvidvine, som kan drikkes unge – det vil sige 2-4 år efter høsten. Andre mener, den skal ligge mindst 4 år og gerne op til 8 år, før den bliver drukket.
Druesort: 100% Viognier.
Område: Condrieu, kommune i Rhône-området i det østlige Frankrig.
Passer godt til: Svinekød, fed fisk, fjerkræ, moden og hård ost.
Domaine Denuziére
Historien om Domaine Denuziére begyndte i 1876. Grundlæggeren af vingården i Condrieu var Joanny Paret. Han havde et ønske om at få de lokale caféer og restauranter til at bruge Rhône vine. Paret distribuerede vinene ved hjælp af heste. Den arbejdes dynamik fortsatte med Joseph Paret, Joanny Parets søn, i 40 år. Paret Wines blev til Denuziére da Pierre Denuziére, der var Joseph Parets svigersøn, overtog vingården i 1940’erne. Det navn har nu været kendt i landskabet af vingårde i det nordlige Rhône i 80 år.
Rhône
Rhône har været et center for vinkultur siden fordums tid, og den er lige så populær i dag som den altid har været. Vinkulturen kom til Sydfrankrig med grækerne i det fjerde århundrede, f.Kr. Men det var romanerne, der virkelig fik etableret vingårdene og områdets ry ved at bruge Rhône om en motorvej gennem Frankrig.
Rhône er skabt under den seneste istid. I dag løber Rhône floden fra Alperne til Middelhavet. Der er vingårde på begge sider af floden hele vejen fra Vienne til Avignon, der ligger lige syd for Lyon. Da floden løber så langt er der også store forskelle på det geografiske, klimaet, jordbunden og druevarianterne, men de har en ting til fælles – Rhône floden.
Det nordlige Rhône
Det nordlige Rhône er kun ansvarlig for omkring 5% af vin fra regionen. Der er fastlandsklima – varme somre, kolde vintre og nedbør hele året. Det mest sigende kendetegn er de stejle bakker. Vingårdene har et stort arbejde i at sørge for at jorden ikke skrider og holde på solens varme. Det var her Syrah så dagens lys for første gang, og mange vinelskere mener, at det er Syrah-vine herfra, der er mest udtryksfulde og elegante.
Læs mere om Domaine Denuzieré
Her finder du hele vores udvalg af franske vinhuse
Udvalgte anmeldelser
Wine Advocate: 92 ud af 100 point til årgang 2017
Janics Robinson: 15 ud af 20 point til årgang 2018
Janics Robinson: 15,5 ud af 20 point til årgang 2019