Cocktail bitter

    Salt og peber

     

    På enhver cocktailbar vil du se en samling små flasker et sted bag baren. Det er cocktail bitters og de er uundgåelige, når bartenderen skal lave en af de mange klassiske cocktails. Bitters blevet nydt og udviklet gennem de sidste 150 år.

     

    Cocktail bitters er bartenderens salt og peber, de hjælper med at forme, fremhæve og samle de forskellige smage i en cocktail og er med til at skabe balancen mellem spiritus, sødme og krydderi.   

    Aroma eller bitter

     

    I cocktailregi er bitters noget andet end f.eks. Gammel Dansk, der er en bitter. Helt kort kan man sige at cocktailbitters er koncentrerede smagsekstrakter til at ”krydre” med, hvorimod det vi traditionelt i Danmark kalder en bitter, som Gammel Dansk eller Nordsø Bitter, er en amaro. Amari er mest kendt fra Italien og adskiller sig fra cocktail bitters ved, at det er et koncentreret smagsekstrakt til at drikke.  

     

    Smagen i cocktailbitters kan komme fra en enkelt ingrediens, eller fra mange forskellige ingredienser som arbejder i lag. F.eks. hibicus og kirsebærsten for blomstrede noter, birkeblade eller angostura bark for dybde og måske nelliker og anis for at give varme.  

     

    Cocktail bitters var populære i det 19. århundrede og der var hundredevis af mærker, men i 1906 blev ”the Pure Food and Drug Act” indført for at modvirke de ”snake oil”-agtige salgsargumenter og metoder som producenterne gjorde brug af. Med et led troværdigheden et knæk og kun få producenter overlevede. Fee Brothers var en af dem.  

     

    Indtil 1990erne var bitters en misforstået kategori, men nogle få passionerede bartendere begyndte at genopdage og genoplive gamle klassiske cocktails, og bitters fik dermed en renæssance.

     

    Hos Sprit & Co fører vi det traditionsrige Fee Brothers og det nyere tyske brand The Bitter Truth. 

    Fee Brothers

     

    Fee Brothers er et af de mest populære bitter brands på markedet. Fee Brothers er et familiefirma der har eksisteret siden 1864, og som nu er i 5. generation.

    De overlevede forbudstiden ved at producere lovlige produkter, der blev brugt ulovligt - f.eks. altervin og smagsekstrakter der kunne bruges til at få ”moonshine” til at smage bedre. I sidste ende blev det til bitters. Fee Brothers begyndte for alvor at producere dem efter forbudstiden.     

    The Bitter Truth

     

    Nogle af dem som greb renæssancen, var Stephan Berg og Alexander Hauck fra München der lancerede deres første bitter under navnet ”The Bitter Truth” i 2006.

    Det var en orange og en old time aromatic bitters. I starten lavede de bitters, som de blev lavet i gamle dage. Det blev gjort med et ønske om at kunne genskabe gamle cocktails på rette vis. Sidenhen er mange andre bitters kommet til.