Hødal Whisky

Hødal Whisky er et 100 procent dansk ejet og dansk produceret, med kvalitet og bæredygtighed i hovedsædet. Whiskyen produceres på det danske destilleri, Nordisk Brænderi i smukke omgivelser i Nordjylland. Stifter, Anders Bilgrams, producerer whisky fra certificerede økologiske maltbygmarker fra Hødalen, som forarbejdes på hans eget malteri på Hødalen inden det til sidst destilleres på eget destilleri. Kort sagt – Anders har 100 procent styr på hele processen!

Begyndelsen på eventyret

Destilleriet bag Hødal Whisky kaldes for Nordisk Brænderi, og kan findes i de smukke Nordjyske omgivelser. Destilleriet blev etableret i foråret 2009 i kølvandet på stifter, Anders Bilgrams, eventyrlige sejlads rundt om Ishavet i en åben båd, Polar Passage 2000. Undervejs på denne lange og inspirerende ekspedition fik Anders ideen, om at starte et dansk mikrodestilleri. Han ville have, at det skulle placeres i det Nordjyske bakkede istidslandskab ved Hødalens kildevæld med udsigt ud over Jammerbugten.

Anders fortæller, at det var de kolde tæer under sejladsen og tankerne hjem til hans kone Githas varme glaspusteri, som gav ham idéen til at starte et destilleri på ejendommen Hødal, der har været i Githa og Anders´ eje siden 1993.

Læs mere

Hvor er Hødal Whisky nu?

De senere år har Anders og Nordisk Brænderi sideløbende med en produktion til Thy Whisky lagt egne tønder på lager, og i december 2019 udkom Special Edition No. 2 med navnet Drunken Deer Whisky – eksklusivt til Nordisk Brænderis abonnenter i Nordisk Klan.

I 2020 blev der for første gang nogen sinde dyrket certificeret økologisk maltbyg på Hødalens marker mhp. produktion af whisky, og samtidigt blev første spadestik til Hødal Malteri taget, således at der med tanker om bæredygtighed og økologi kan produceres dansk whisky fra jord til bord på Hødal.

Der går dog nogle år før de første flasker fra egne marker ser dagens lys. I mellemtiden vil Hødal Whisky dog glæde nydere af eksklusiv dansk whisky med mindre partier Special Edition Whisky. Den næste, Special Edition No. 3, er en 5 års single malt og single cask whisky, som vi naturligvis tilbyder her hos Sprit & Co.

Hødal Whisky Special Edition 3

Hødal Whisky Special Edition 3 er 100 procent dansk ejet og dansk produceret, med kvalitet og bæredygtighed i hovedsædet.

Whiskyen produceres på det danske destilleri, Nordisk Brænderi i de smukke omgivelser i Nordjylland.

Hos Nordisk Brænderi har de fuld kontrol over hele processen fra høst til aftapning, så de hele tiden kan sikre den bedste kvalitet.

 

Læs mere om denne spændende whisky her

Tommys møde med Hødal-stifteren

Vores Whisky-ambassadør, Tommy Oddmar Seilen, fortæller dette om hans møde med Hødals stifter, Anders Bilgrams.

“I foråret 2016 havde jeg fornøjelsen af at tage en flok kunder med over til Skotland, hvor ugen gik med besøg på diverse malterier, bødkere og en hel del whisky destillerier. Det var her, at jeg lærte Anders at kende.

En aften efter dagens dont stod jeg at nød en ”Pints of Tennet`s lager” og en ”wee Dram” på den lokale pub. Her kom Anders over til mig, hvor vi snakkede om den smukke natur, som der er i Skotland og de fællestræk det har til mit hjemland, Norge. Anders har desuden tilbragt næsten mere tid i Norge, end jeg selv har de sidst 26 år. Samtalen drejede sig ind på de drømme, visioner og planer han har med at lave whisky i Hødalen, Fjerritslev. Ved årsskifte 2019/2020 modtog jeg nogle samples fra Anders med noget af det kommende whisky. Whisky han havde lavet både før og efter våres første møde.

Whisky handler om tid og tålmodighed, noget jeg ved Anders har. For midt i en pandemi blev ting sat lidt mere i bero end forventet. Tålmodighed var nøgleordet. Når fysiske møder blev til onlinemøder, var der intet andet for, end at vente til vi kunne mødes igen, og fortsætte vores snak fra dén aften i Skotland.

Endelig i juni 2021, lidt over 5 år efter vores snak oppe i det skotske højland, kunne vi igen mødes for at smage på den nydestillerede ”New make”, som er lavet på malt fra egen kornmark, som ligger ved siden af destilleriet, og samtidigt kikke på det kommende malteri, der er ved at blive bygget. Det var fantastisk, og man bliver igen påmindet om, at nogle gange tager ting blot lidt længer tid end forventet. Men, det er værd at vente på!

Nu kan vi endelig frigive den første 5 år gamle whisky fra Hødalen Whisky og glæde os over, at der er mere whisky på vej. For nu kommer Anders’ drøm og filosofi om whisky, der er lavet fra mark til flaske, kommer til sin fulde ret.”

–  Tommy Oddmar Seilen