Holyrood Distillery - Brewer's New Make Series 03 er en del af den nye serie ”New Make” fra Holyrood Distillery. Hver og en af de fire varianter vil udfordrere dig på sin helt egen måde. Her vil du for alvor blive udfordret i forhold til dine duft- og smagssanser, og du vil få et spændende indblik i fremtidens whisky.
Hvad er New Make?
Whisky i generel forstand er resultatet, som du får, når du hælder 'frisk spiritus' på fad og venter. Hvis det er skotsk, så skal spiritussen mindst skal lagres i 3 år, før man må kalde det for whisky. Men hvad er New Make whisky?
New Make er den klare spiritus, der drypper ud efter destilleringsprocessen. Det er normalt 68% alkohol og har en stærk aromatisk karakter. Meget af whiskyens smag den smukke farve kommer fra fadet.
Men selve New Make-smagen har også stor indflydelse på whiskyen. Tørv er for eksempel en smag, som whiskyen får fra netop denne New Make spiritus. Selvfølgelig kan en whisky gå i et fad, der plejede at have en tørveagtig whisky og hente nogle tørvenoter. Men den primære måde, tørvesmag kommer ind i whisky, er gennem dens New Make.
Nå du smager en New Make, så er det en enestående måde at smage på en whiskys DNA, og hos Holyrood forsøger de at tænke innovativt i forhold til New Make. Så vi kan kun se frem til at se, hvordan whiskyen fra dette nye skotske destilleri vil smage i fremtiden. For nu er deres New Make serie, den bedste måde at få indblik ind deres fremtidige whisky, og vi glæder os meget til at smage den!
Disse New Makes er utroligt spændende, og vil udvide din horisont i forhold til whisky, samtidigt med at de smager super dejligt.
Edinburghs nye whiskydestilleri, Holyrood
Holyrood blev etableret i 2019 og er Edinburghs første single malt-destilleri i næsten et århundrede. Deres grundlæggere havde en vision om at skabe et nyt slags destilleri, som ville afspejle dynamikken og mangfoldigheden i Edinburgh.
Ved at forene håndværkstraditioner med modige nye tilgange til smag, er der dedikerede til at levere noget, der er Skotlands hovedstad værdigt. Det er denne blanding af gammelt og nyt, arv og innovation, der har inspireret dem til at skabe noget helt særligt.
Det første skridt på deres rejse er at hylde indsatsen fra dem, der gik før Holyrood, og at genoprette Edinburgh med dets stolte, men ofte glemte destillering og bryggende fortid. Efter megen research skaber de en historisk inspireret, men alligevel helt ny whiskystil. Lokale malte. Edinburgh gær. Og helt specielle fade.
Læs mere om Holyrood her.
Tommys mening om Holyrood Distillery
Sprit & Cos whiskyambassadør, Tommy Oddmar Seilen, siger dette om Holyrood Distillery:
"Jeg har dyb respekt for håndværket og historien, som de har skabt. Her kigger man ikke kun på, hvad der har været, men også på hvad der kan komme. Jeg håber at de fade, som de fylder, bliver til det, som de ønsker, så de kan vise whisky-verdenen fra en anden side, hvor kunsten om godt malt og gær kommer i spild. Et godt bevis på at det er muligt at skabe noget nyt i whisky-verdenen eller blot genskabe en del af den tabt kultur. Og husk at tid er noget man ikke tager forgivet."
Smagen af Holyrood Distillery - Brewer's New Make Series 03
En ”New Make” der er inspireret af bryggerikulturen i Edinburgh og brugen af ”Chocolate malt”. Malten der er ristet så mørk at den ligner mørk chokolade og ikke har noget som helst form for sødme, men kun bitterhed som i mørk chokolade. Bitterheden bliver suppleret af sødmen fra Pot Still Distiller's malt. Dejligt kulturelt møde mellem bryggeri og destilleri.
Tommy beskriver hans oplevelse med New Make 03 således:
Intro: Må denne ”New Make” komme på et vinfad, der har vært igennem ” 'STR' Cask Program” (shaving, toasting and re-charring). Hvor tanninen fra fad og tørheden fra malten skal kæmpe med hinanden og ikke mod hinanden.
Duft: Grønne æbler, banan, let malt og frisk citrus.
Smag: Krydret med lakrids og mørk chokolade. Med vand kommer smagen af syrlige æbler frem, sød pibetobak og en meget tydelig kant af Engelsk lakrids.
Eftersmag: Tør som i tør. Der hvor mundvand kommer på overarbejde og man bliver belønnet med en fyldig og tydeligt malt smag.
Anmeldelse fra bladet Whisky
90/100.
Malt, banan i duften. Sødmefuld og krydret i smagen med chokolade, citrus og maltnoter. Knastør med en varm afslutning.