Grandes Serres har specialiseret sig i vine fra det sydlige Rhône, i sær områderne Châteauneuf du Pape og Vacqueyras. Men et nyt, entusiastisk team fuldt engageret i vinregionen tilbyder Grandes Serres omhyggeligt fremstillede signaturvine. Grandes Serres har fuld kontrol i vinmarkerne samt topmoderne kældre og produktionsfaciliteter, og det gør vinene fortryllende, elegante, frugtdrevne og langt levende. Lagringen afslører den fulde kompleksitet og dybde af de store sydlige Rhône vine.
RHÔNE
Rhône har været et center for vinkultur siden fordums tid, og den er lige så populær i dag som den altid har været. Vinkulturen kom til Sydfrankrig med grækerne i det fjerde århundrede, f.Kr. Men det var romerne, der virkelig fik etableret vingårdene og områdets ry ved at bruge Rhône om en motorvej gennem Frankrig.
Rhône er skabt under den seneste istid. I dag løber Rhône floden fra Alperne til Middelhavet. Der er vingårde på begge sider af floden hele vejen fra Vienne til Avignon, der ligger lige syd for Lyon. Da floden løber så langt er der også store forskelle på det geografiske, klimaet, jordbunden og druevarianterne, men de har en ting til fælles – Rhône floden.
DET NORDLIGE RHÔNE
Det nordlige Rhône er kun ansvarlig for omkring 5% af vin fra regionen. Der er fastlandsklima – varme somre, kolde vintre og nedbør hele året. Det mest sigende kendetegn er de stejle bakker. Vingårdene har et stort arbejde i at sørge for at jorden ikke skrider og holde på solens varme. Det var her Syrah så dagens lys for første gang, og mange vinelskere mener, at det er Syrah-vine herfra, der er mest udtryksfulde og elegante.
DET SYDLIGE RHÔNE
I takt med at Rhône floden bevæger sig syd på, bliver dalen bredere og klimaet ændrer sig. Regionen minder mere om Provence med Middelhavets indflydelse på kulturen og klimaet. Somrene er lange og varme og vintrene er milde. Det regner mindre i den sydlige del end i den nordlige og Mistral-vinden spiller en stor rolle. Et andet unikt kendetegn for disse vine er nuancerne af Garrigue – de vilde urter, der dækker landskabet.
Vinene fra Rhône er delt ind i fire områder:
Côtes du Rhône AOC
Står for 50% af områdets produktion. Det er grundniveauet af klassifikation. De fleste røde blandinger er baseret på Grenache eller Syrah og vingårdene er plantet på forskellige jordbundstyper. Reglerne for produktion er ikke så strikse som på de andre niveauer, men vinene skal mindst have en alkoholprocent på 11, og være lavet på en af de 21 forskellige druevarianter.
Vinene er nemme at drikke og gode til hverdagsmad. De hvide blandinger og roséerne er lige så dejlige – men dog lidt sværere at finde.
Côtes du Rhône Villages AOC
Vinene herfra er lige et niveau bedre end dem ovenfor. De er en smule mere komplekse med mindre gær og lidt mere alkohol. Disse vine egner sig godt til at blive ældre.
Côtes du Rhône (med et bestemt navn) Villages AOC
Hold øje med vine med labels fra en af de 21 byer, der har fået lov til at oplyse deres navn:
Chusclan, Gadagne, Laudun, Massif d’Uchaux, Plan de Dieu, Puyméras, Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Sainte-Cécile, Saint-Gervais, Séguret, Sinargues, St-Pantaléon-les-Vignes, St-Maurice-sur-Eygues, Suze-la-Rousse, Vaison la Romaine, Valréas, Vinsobres, Visan
Cru’erne
Disse 17 distinktive cru’er fra Rhône – 8 fra nord og 9 fra syd – udtrykker i sandhed deres individuelle terroir. Til sammen er de ansvarlige for omkring 20% af produktionen fra Rhône.