DOMAINE DENUZIÉRE

    Historien om Domaine Denuziére begyndte i 1876. Grundlæggeren af vingården i Condrieu var Joanny Paret. Han havde et ønske om at få de lokale caféer og restauranter til at bruge Rhône vine. Paret distribuerede vinene ved hjælp af heste. Den arbejdsdynamik fortsatte med Joseph Paret, Joanny Parets søn, i 40 år. Paret Wines blev til Domaine Denuziére da Pierre Denuziére, der var Joseph Parets svigersøn, overtog vingården i 1940’erne. Det navn har nu været kendt i landskabet af vingårde i det nordlige Rhône i 80 år.

    Vinmarkerne ligger i Condrieu og i Cornas, lidt i Condriot og Cornassian, og så har de et par appellationer nordpå. Her bliver der kun arbejdet med regionale vinbønder. Hvert terroir bliver omhyggeligt studeret for at dyrke de bedste druer med den ideelle aldring af dem for et få et unikt resultat.

    Høsten fra Domaine Denuziére foregår udelukkende ved håndkraft, herefter bliver druerne sorteret, før de kommer til vinkælderen i hjertet af Condrieu. Metoden er forsigtig og naturlig. De kombinerer det traditionelle (fermentering og fodtrampning) og det moderne (temperaturregulerede tønder). Der er fokus på at lytte til vinen og følge dens udvikling tæt. Uanset om modningen sker på træfade eller i rustfrie ståltønder, bliver alkoholfermenteringen observeret dagligt og tilpasset til de specifikke nordlige terroir for bedst muligt at fremme juicen. Herefter fortsætter modningen i tønder eller på fade i flere måneder.

     

    RHÔNE

    Rhône har været et center for vinkultur siden fordums tid, og den er lige så populær i dag som den altid har været. Vinkulturen kom til Sydfrankrig med grækerne i det fjerde århundrede, f.Kr. Men det var romerne, der virkelig fik etableret vingårdene og områdets ry ved at bruge Rhône om en motorvej gennem Frankrig.

    Rhône er skabt under den seneste istid. I dag løber Rhône floden fra Alperne til Middelhavet. Der er vingårde på begge sider af floden hele vejen fra Vienne til Avignon, der ligger lige syd for Lyon. Da floden løber så langt er der også store forskelle på det geografiske, klimaet, jordbunden og druevarianterne, men de har en ting til fælles – Rhône floden.

    Det nordlige Rhône

    Det nordlige Rhône er kun ansvarlig for omkring 5% af vinen fra regionen. Der er fastlandsklima – varme somre, kolde vintre og nedbør hele året. Det mest sigende kendetegn er de stejle bakker. Vingårdene har et stort arbejde i at sørge for at jorden ikke skrider og holde på solens varme. Det var her Syrah så dagens lys for første gang, og mange vinelskere mener, at det er Syrah-vine herfra, der er mest udtryksfulde og elegante.

    Det sydlige Rhône

    I takt med at Rhône floden bevæger sig sydpå, bliver dalen bredere og klimaet ændrer sig. Regionen minder mere om Provence med Middelhavets indflydelse på kulturen og klimaet. Somrene er lange og varme og vintrene er milde. Det regner mindre i den sydlige del end i den nordlige og Mistral-vinden spiller en stor rolle. Et andet unikt kendetegn for disse vine er nuancerne af Garrigue – de vilde urter, der dækker landskabet.

    VINENE FRA RHÔNE ER DELT IND I FIRE OMRÅDER:

    Côtes du Rhône AOC

    Står for 50% af områdets produktion. Det er grundniveauet af klassifikation. De fleste røde blandinger er baseret på Grenache eller Syrah og vingårdene er plantet på forskellige jordbundstyper. Reglerne for produktion er ikke så strikse som på de andre niveauer, men vinene skal mindst have en alkoholprocent på 11, og være lavet på en af de 21 forskellige druevarianter.

    Vinene er nemme at drikke og gode til hverdagsmad. De hvide blandinger og roséerne er lige så dejlige – men dog lidt sværere at finde.

    Côtes du Rhône Villages AOC

    Vinene herfra er lige et niveau bedre end dem ovenfor. De er en smule mere komplekse med mindre gær og lidt mere alkohol. Disse vine egner sig godt til at blive ældre.

    Côtes du Rhône (med et bestemt navn) Villages AOC

    Hold øje med vine med labels fra en af de 21 byer, der har fået lov til at oplyse deres navn:

    • Chusclan, Gadagne, Laudun, Massif d’Uchaux, Plan de Dieu, Puyméras, Roaix, Rochegude, Rousset-les-Vignes, Sablet, Sainte-Cécile, Saint-Gervais, Séguret, Sinargues, St-Pantaléon-les-Vignes, St-Maurice-sur-Eygues, Suze-la-Rousse, Vaison la Romaine, Valréas, Vinsobres, Visan

    Cru’erne

    Disse 17 distinktive cru’er fra Rhône – 8 fra nord og 9 fra syd – udtrykker i sandhed deres individuelle terroir. Tilsammen er de ansvarlige for omkring 20% af produktionen fra Rhône.

    • Beaumes des Venise AOP, Carianne AOP, Château-Grillet AOP, Châteauneuf-du-Pape AOP, Cornas AOP, Côte-Rôtie AOP, Crozes-Hermitage AOP, Diois AOP, Gigondas AOP, Hermitage AOP, Lirac AOP, Rasteau AOP, Saint-Joseph AOP, Saint Péray AOP, Tavel AOP, Vacqueyres AOP, Vinsorbes.