Østrig

Fra Østrig har vi to huse. Weingut Lukas Lehner og Weingut Minkowitsch. De ligger begge to i området Weinviertel, og så er de ejet af henholdsvis Lukas og Agnes, der er gift med hinanden. Lukas Lehner ejer Weingut Lukas Lehner, og Weingut Minkowitsch er ejet af Agnes Lehner-Minkowitsch.

 

Weingut Minkowitsch Weingut Lukas Lehner

 

Hvad er der specielt ved Weinviertel?

Weinviertel er et ud af fire områder i den nordøstlige delstat Niederösterreich. Navnet stammer fra den store vinproduktion, der foregår i området. Weinviertel er med et areal på cirka 15.000 hektar Østrigs største vinområde. Området tegner for hele 30% af det samlede vinareal. Der er mange forskellige vinsorter, men de vigtigste er: Grüner Veltiner, Pinot Blanc, Welschriesling, Zweigelt og Blauer Portugieser, hvor Grüner Veltliner står for halvdelen af de beplantede vinmarker.

 

Løssjordlaget, en gullig og meget frugtbar jord, og det kølige klima giver Grüner Veltliner en helt særlig karakteristisk duft af friskkværnet peber. Riesling gør det også rigtig godt i Weinviertel, og det samme gør sig gældende for den aromatiske Traminer. Derudover bliver der også lavet fyldige hvidvine på burgundersorter og rødvine på især Zweigelt og St. Laurent. Der er en stor variation i terroir og mikroklimaet i Weinviertel, men generelt set så modtager de den mindste mængde regn i Østrig, og det giver også ret stor variation i det vin, der bliver produceret.  Jordbunden går fra at være løss med lidt ler, til sand, granit, lerjord og grusjord og så er der kalkstensårer, der kan dukke op både i nord og vest.

 

Hvis du køber en flakse og der står ”Weinviertel DAC”, så er det med sikkerhed en tør, frisk og aromatisk vin, der udelukkende er lavet på Grüner Veltliner. Det kan enten være en klassisk eller en reserve, og den er lysegul/lyse gulgrøn i farven.  Jo længere mod Wien, du bevæger dig, jo mere udtalt og rig bliver områdets Riesling – særligt gældende er det for dem, der er fra byen Wolkersdorf. I den vestlige del af Weinviertel findes byen Retz, og der finder du en historisk labyrint af underjordiske vinkældre.