Tenuta Fanti

Tenuta Fanti

Tenuta Fanti

Tenuta Fanti ejendommen, som har været ejet af Homonym-familien siden begyndelsen af 1800-tallet, har altid været anerkendt for produktionen af vin, ekstra jomfru-olivenolie og korn i området Montalcino, Toscana. I de tidlige 70’ere tog Filippo Fanti, den nuværende ejer, føringen af familievirksomheden, hvilket markerede et vigtigt vendepunkt. Senere kom hans datter Elisa med, og nu deler de ejerskabet af Tenuta Fanti. Filippo og Elisa besluttede at fokusere på kvaliteten af hvert trin i produktionsprocessen for vin og olivenolie. Han startede med at genplante vinmarkerne og oliventræerne, efter en omhyggelig markering af de mest egnede grunde inden for hans ejendom på 300 hektar.

 

Passion og økologi

”Inde i hver flaske finde du vores passion og sjæl. De vine vi producerer skal fuldt ud udtrykke vores område og særprægende fra hver årgang, for at fremhæve hvad vingården tilbyder os.”

 

Alle deres vinmarker er placeret mellem 150 og 430 moh, og de ligger i en radius af maks. 3 km fra vinkælderen. Jorden har en vulkansk oprindelse. På grund af jordens lave frugtbarhed og det unikke ved terroiren har vinstokkene en begrænset produktion af druer. De producerede vine har sjældne organoleptiske egenskaber.

 

Filippo og Elisa tog en vigtig beslutning om, at konvertere deres landbrug om til at være økologisk. Efter 10 år med økologiskstempel tog virksomheden yderligere et skridt for at beskytte området og den naturlige balance med et mål om at forbedre kvaliteten af produkterne. Deres flasker er letvægts (400 g), og det giver energibesparelse under produktionen, transporten og udsmidningen samtidig med at de reducerer forbruget af råmaterialer. I over 15 år er græsning og grøngødning mellem rækkerne på vinmarkerne blevet praktiseret. Med denne agronomiske proces har vinen nået en fremragende næringsbalance. Næringsbalancen er frembragt ved at afskaffe brugen af kemiske gødningsstoffer og herbicider, der før var brugt til at fjerne vildt græs i markerne.

 

Toscana

Toscana strækker sig malerisk langs det Liguriske havs kyst i Italien, og er en af de mest prestigefyldte vindyrkningsregioner i verden. Toscana grænser op til regionerne i Ligurien mod nordvest, Emilia-Romangna mod nord, Marche mod nordøst, Umbrien mod øst og Lazio mod sydøst. På grund af geologiske og klimatiske forhold producerer vingårde i Toscana vine af høj kvalitet med et unikt præg. På de ufrugtbare kalkstensjorde i Toscana er vinstokkene forkælet med masser af sol og regn. Internationalt populærere vine som Brunello di Montalcino, Chianti og Vino Nobile fra Montepulciano trives her.

 

Vine og druesorter

Blandt de mest kendte og mest vigtige vine er Chianti Classico. Druerne kommer fra den samme region i Toscana og bliver kun dyrket i et meget afgrænset område mellem Siena og Firenze. Sangiovese druen, der er grundlaget for størstedelen af Chianti blendet, er en drue med en tynd skal, så den laver gennemsigtige vine. Det er en robust men frugtrig vin, der blandt andet er kendt for en aroma af sure kirsebær.

 

Brunello er den dyreste af de klassiske Toscana vine. Den skal modne i mindst 24 måneder på træfade, og den må ikke frigives før begyndelsen af det femte år efter høsten. Den er lavet på Sangiovese druer, og følger de strenge DOCG regler. Vin Santo er den typiske dessertvin fra området. Den er lavet på Trebbiano og Malvasia. Druerne bliver hængt op og tørret. Efter presningen modner vinene i mindst tre år på små træfade.

 

I Toscana bliver der dyrket Sangiovese på over 100.000 hektar, således optager den mere end 10% af Italiens vingårde. Vinen indeholder en masse tannin og syre, men forholdsvis lidt farve. Det er hoveddruen til Chianti og Brunello di Montalcino. Til Vino Nobile di Montepulciano bliver der brugt Prugnollo Gentile. Canaiolo og Merlot er også repræsenteret i regionen sammen med Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Til hvidvine bliver der brugt: Vermentino, Malvasia, Trebbiano, Chardonnay, Pinot Grigio, Moscato og Vernaccia.

 

Hvad kan du forvente af vine fra Toscana?

Det er typisk tørre vine, som fremstår lette i kroppen. En fornyligt åbnet og ung Toscana-vin dufter af kirsebær, nogen gange sure kirsebær og ribs. I ganen kan du mærke den raske syre, der minder om røde bær og her en mere urtekarakter. Du kan finde mere koncentrerede vine blandt højt klassificerede vine som Chianti og riservas fra Brunello og Vino Nobile. De har en rigere, mere fuld aroma med balancerede tanniner.

 

Du kan se hele vores udvalg af italienske vine her.