Tenuta Cantagallo

Tenuta Cantagallo

Tenuta Cantagallo har været ejet af Pierazzuoli familien siden 1970. Vingården dækker et område på 200 hektar med vin, oliven og skov. Stedet er placeret på Toscanas bakker mellem Firenze og Vinci. Vinstokkene er mellem 10 og 35 år gamle. For et par år siden plantede de 1 hektar med Colorino. Det gjorde de for at genindføre den historiske originale Toscana variant.

 

Du kan se hele vores udvalg af italienske vine her.

Tenuta Cantagallo

I starten af 90’erne besluttede familien at fokusere udelukkende på fremstilling af høj-kvalitetsvine. Herunder håndhævelse af de lokale traditioner. De højnede vinens kvalitet ved at omplante vinmarkerne med udvalgte kloner, som gav lavt udbytte. Planterne blev sat i rækker korrekt placeret i forhold til solen for at maksimere varme og sollys. Samtidig foretog de en fuldstændig renovering af gærings- og lageringskældrene.

På Tenuta Cantagallo har familien et motto: ”Én og kun én flaske vin pr. vinstok,” og vingården drives efter princippet green farming.

Nogle af deres bedste vine er Gioveto IGT og II Fondatore Chianti Montalbano Riserva DOCG (deres første vin fra en enkelt mark).  Andre gode vine, de producerer er Chianti Montalbano DOCG, Riserva DOCG og Millarium Vinsanto Chianti Montalbano DOC Riserva.

Toscana

Toscana strækker sig malerisk langs det Liguriske havs kyst i Italien, og er en af de mest prestigefyldte vindyrkningsregioner i verden. Toscana grænser op til regionerne i Ligurien mod nordvest, Emilia-Romangna mod nord, Marche mod nordøst, Umbrien mod øst og Lazio mod sydøst. På grund af geologiske og klimatiske forhold producerer vingårde i Toscana vine af høj kvalitet med et unikt præg. På de ufrugtbare kalkstensjorde i Toscana er vinstokkene forkælet med masser af sol og regn. Internationalt populærere vine som Brunello di Montalcino, Chianti og Vino Nobile fra Montepulciano trives her.

Vine og druesorter

Blandt de mest kendte og mest vigtige vine er Chianti Classico. Druerne kommer fra den samme region i Toscana og bliver kun dyrket i et meget afgrænset område mellem Siena og Firenze. Sangiovese druen, der er grundlaget for størstedelen af Chianti blendet, er en drue med en tynd skal, så den laver gennemsigtige vine. Det er en robust men frugtrig vin, der blandt andet er kendt for en aroma af sure kirsebær.

Brunello er den dyreste af de klassiske Toscana vine. Den skal modne i mindst 24 måneder på træfade, og den må ikke frigives før begyndelsen af det femte år efter høsten. Den er lavet på Sangiovese druer, og følger de strenge DOCG regler. Vin Santo er den typiske dessertvin fra området. Den er lavet på Trebbiano og Malvasia. Druerne bliver hængt op og tørret. Efter presningen modner vinene i mindst tre år på små træfade.

Hvad kan du forvente af vine fra Toscana?

I Toscana bliver der dyrket Sangiovese på over 100.000 hektar, således optager den mere end 10% af Italiens vingårde. Vinen indeholder en masse tannin og syre, men forholdsvis lidt farve. Det er hoveddruen til Chianti og Brunello di Montalcino. Til Vino Nobile di Montepulciano bliver der brugt Prugnollo Gentile. Canaiolo og Merlot er også repræsenteret i regionen sammen med Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc. Til hvidvine bliver der brugt: Vermentino, Malvasia, Trebbiano, Chardonnay, Pinot Grigio, Moscato og Vernaccia.

Det er typisk tørre vine, som fremstår lette i kroppen. En fornyligt åbnet og ung Toscana-vin dufter af kirsebær, nogen gange sure kirsebær og ribs. I ganen kan du mærke den raske syre, der minder om røde bær og her en mere urtekarakter. Du kan finde mere koncentrerede vine blandt højt klassificerede vine som Chianti og riservas fra Brunello og Vino Nobile. De har en rigere, mere fuld aroma med balancerede tanniner.

 

Du kan se hele vores udvalg af italienske vine her.

Tenuta Cantagallo