Applejack er kendt som USA’s første spiritus, og har været en del af den amerikanske kultur, siden før de fik deres selvstændighed. Laird familien har produceret Applejack i New Jersey siden 1698 med deres første kommercielle transaktion i 1780. Applejack blev i 1968 anerkendt som sin egen spirituskategori uden for æblebrandykategorien.
Bestil flaskerne i webshoppen her
Læs mere
Applejack og familien Laird er synonymer. Familien har produceret Applejack i over 300 år, og de er derved USA’s ældste destilleri. Det er en spiritus, der har rødder helt tilbage til kolonitiden. Mange af dem, der kom til USA var fra Nederlandene, England, Irland og Scotland, og de plantede korn og druer for at få føde og drikkevarer. En afgrøder, der viste sig at vokse rigtig godt i nordøstlige af USA, var æbler. En blandt mange, der udforskede brugen af æbler til at lave cider, var skotten William Laird. William Laird havde produceret whisky i sit hjemland. Den erfaring han havde derfra, kunne han tage med sig til sin nye hjemstavn i Monmouth County, New Jersey. Her flyttede han til i 1698. Dog var det først 80 år senere, at det kommercielle Applejack blev stiftet af Robert Laird.
Laird familiens historie
Robert Laird var indehaver af Colts Neck Inn, en kro i New Jersey, der var fortrukken stoppested for hestevogne og ryttere i området. Det var nemt kendt for sin lækre Applejack, der også var kendt som ”Jersey Lightning”. I 1760 red George Washington forbi kroen og bad om opskriften, og den fik han. Det har George Washington senere skrevet om i sin dagbog.
The Colts Neck Inn blev hjemstedet for Lairds Applejack destilleri, og her flere generationer af Laird familien ejede og opererede den voksende forretning. En brand i 1849 ødelagde The Colts Inn, og tvang familien til at flytte til Scobeyville, New Jersey, hvor de fortsat holder til i dag. Allerede to år efter i 1851 blev Laird & Company stiftet med det formål at bliver kommercielle og udvide salget af Applejack. Det gik fremragende indtil alkohol forbuddet fra 1920 til 1933. Her overlevede virksomheden ved at lave sød, alkoholfri cider og æblemos.
Men i september 1933 fik de igen lov til at producere æble brandy til medicinsk brug. Det, at Laird fik lov til det, gav dem et kæmpe forspring, da det generelle forbud blev ophævet tre måneder senere. Siden da er Laird’s Applejack vokset og har opkøbt deres konkurrenter. Det betyder, at de i dag står for 95 procent af USA’s produktion af Applejack og American Apple Brandy.
Bestil flaskerne i webshoppen her