Gefjun Destilleri

Gefjun Destilleri

Gefjun Destilleri laver selv deres spiritus helt fra bunden. Der er mange veje til Rom, og det er der også til gin og whisky. Alan Kampman og Michael Reibel Boesen, som er grundlæggerne af Gefjun, var til en polterabend for et par år siden. Her var de og deres venner på en messe, hvor de smagte på mange forskellige slags spiritus. Men hver gang de stillede et spørgsmål var svaret enten halvt eller også kunne salgspersonen slet ikke svare.

”Så blev vi ret hurtigt enige om, at det kunne vi altså gøre bedre selv. Både hvad angår produktets kvalitet, men særligt det at kunne svare på helt almindelige spørgsmål om produktionen. Derfor var det også klart for os, at vi skulle være helt med i alle dele af produktionen. Vi skulle have fingrene nede i alle dele af den, og skulle kunne svare på alt. Alt skulle gennemtænkes nøje.”

Det blev grundstenen for Gefjun Destilleri. Vennerne gik hjem i tænkeboks. Hvad ville de producere? Hvordan ville de producere det? Med hvilke råvarer? Hvor skulle råvarerne komme fra? Der var mange spørgsmål, der skulle besvares, før de kunne gå i gang med faktisk at lave noget. Den proces tog et helt år med mange overvejelser om, hvad deres produkt skulle repræsentere.

Se vores udvalg fra Gefjun Destilleri her

 

Du finder dem ikke i Bilka

Samtidig var det også vigtigt for Gefjun, ikke at være som de andre men skille sig ud fra mængde. Det værste der kunne ske ville være, hvis deres flasker bare blev endnu en på hylden i Bilka. For det havde da været lettere, at købe færdiglavet spiritus, der bare var klar til brug, og det ville være fristende bare at producere i hobetal. Men hver flaske skal fyldes med kærlighed, alle råvarer skal udvælges med omtanke og det hele skal være til at overskue. Ifølge Alan har de kun en bestemt mængde kærlighed, de kan sprede ud over deres flasker. Hvis der er for mange flasker, får de ikke nok kærlighed. Derfor har de ikke et ønske om, at blive store.

”Vi vil meget gerne have, at vores produkt fremstår så dansk som muligt – og rigtig gerne med et sjællandsk islæt. Derfra gled vores tanker over på dansk sommer og æblerov. Store saftige danske æbler. Dem måtte vi kunne bruge. I dag bliver vores spiritus lavet på danske æbler fra Lilleø, hvor Hans Lund har en æbleplantage med Mutzu-sorten. Vi kalder Hans for vores æbleguru. Fra ham fik vi sidste år 14 tons æbler. Dem moster vi selv. Det tager fem dage, og bagefter så gider man altså ikke se på et æble i lang tid. 14 tons æbler bliver til omkring 800 liter råspiritus.”

Tilbage står et evigt ønske om at være unikke. Ikke være som de andre. Om hele tiden at kunne tilpasse sig til udviklingen – og til, hvad de har lyst til. En stor produktion er svære at omlægge end en lille. Det betyder også et hvert batch er lidt anderledes end det forrige. De producere nanobatch.

 

Bastard destilleri

I det hele taget bruger Gefjun Destilleri andre ekspertise og passion for de dele af produktionen, hvor de ikke selv kan være med.

”Vi er lidt af et bastard destilleri. Hvis vi ser en åben dør, så går vi ind ad den. I starten brugte vi et destilleri på Als, og dem var vi også meget glade for, men det tog tre timer i bil hver vej. Derfor ville vi gerne finde et sted, der lå tættere på. Det har vi nu fundet. Vi er gået sammen med Tom og Betina fra Dyrehøjvingård på Røsnæs. De producerer selv vin, men de har også ressourcerne til at lave spiritus. Vi mener, at det bedste slutresultat kommer, når vi erkender, hvor vi har brug for hjælp udefra, og så finder vi dem, vi synes bedst muligt kan give os den hjælp.”

På sigt er det Gefjuns plan at kunne være selvforsynende. De har en drøm selv at dyrke hindbær og kirsebær, og alle øvrige botanicals, der skal bruges. Igen er det med et ønske om, at være fuldstændig med i alle dele af produktionen, men det er også for at være så bæredygtige som muligt.

Se vores udvalg fra Gefjun Destilleri her

 

Du kan læse mere om Gefjun på deres egen hjemmeside her.