Sugerør og bæredygtighed

I vores branche bruger vi rigtig mange sugerør, hvorfor vi selvfølgelig tager problemet om ophobning af mikroplast i verdenshavene meget alvorligt. Desværre er definitionen af bæredygtighed langt fra entydig: Nogle definerer deres sugerør som bæredygtige, hvis selve produktionen og transporten er miljøvenlig, men det siger altså intet om sugerørenes miljømæssige konsekvenser på den lange bane. Andre taler om bæredygtighed, hvis sugerørene let kan nedbrydes, men de taler sjældent om, hvad de nedbrydes til.

Hos Sprit & Co. gradbøjer vi ikke bæredygtighedsbegrebet. Vores sugerør skal være bæredygtige – både på kort og lang sigt. Selvfølgelig skal vores sugerør produceres under rimlige miljømæssige forhold, og selvfølgelig er nedbrydning ikke et mål i sig selv. Produkter som fx oxo-plastik markedsføres som en løsning på plastforureningen, da det nedbrydes inden for et par måneder, men det er jo ikke helt ligegyldigt, hvad det nedbrydes til. Flere vægtige undersøgelser peger på, at oxo-plast ikke nedbrydes til harmløst affald, men i stedet til små stykker plastik og på den måde bidrager til forureningen af mikroplast i verdenshavene. Læs mere om oxo-plastens konsekvenser her.

Bio Plast (Bio-Pot)

Sugerør lavet af bl.a. plantefibre er et meget bedre alternativ end plastik - hvis du vil passe på miljøet - da de kan nedbrydes ved kompostering. Vi har et godt udvalg af sorte og hvide sugerør i de mest gængse størrelser. Som udgangspunkt er de kun egnet til kolde drikke, men skal du bruge dem til varme drikke kan det også skaffes. Priserne på disse Bio Plast er en god mellemting mellem de billige plastik sugerør og de relativt dyrere papir- og halmsugerør. Vores Plantefibre sugerør er OK Compost certificeret og lever op til standarden EN 13432. Du kan derfor trygt smide dem i dit bio-affald container.

Papirsugerør

Papirsugerør er et spændende alternativ til andre sugerør, dels for den bæredygtige profil men også med de oplagte branding muligheder det giver. Vores papirsugerør er fra Tyskland i en god kvalitet, hvor du kan være sikker på der ikke er brugt kemikalier. De er samtidigt også trykkere end de fleste papirsugerør og kan derfor holde til over 30 minutters brug - og vil derfor ikke afgive smag eller blive opløst imens gæsten nyder sin drink!

Sugerør af halm

Naturens egne sugerør og et affaldsprodukt fra kornproduktionen! Vi har et mindre udvalg af sugerør lavet af kornsorten rug. Det er det ultimative bæredygtige sugerør og pt. det eneste sugerør man praktisk talt kan smide hvor som helst. Med en diameter der typisk ligger mellem 3 og 5 mm egner disse sugerør sig kun til drinks som er ren væske uden frugtkød og lign. De er derfor oplagte til en god Gin&Tonic, mens til smoothies dur de ikke.

Genanvendelige sugerør

Genanvendelige sugerør har den åbenlyse kvalitet - nemlig at de kan bruges igen og igen. På sigt kan de således både blive en gevinst for naturen ligesom for pengepungen. Alt efter om det er metal, glas eller bambus kan de genanvendes mange gange, især metalsugerør har i praktisk en uendelig holdbarhed. Det stiller dog store krav til rengøringen af dine sugerør, hvilket for mange kunder ikke er muligt i praksis og man skal derfor tænke hele sit behov og arbejdsgange ind i regnestykket før man skifter til genanvendelige sugerør.

Chitosan Sugerør

Billige & Bæredygtige sugerør lavet af Chitosan  - 100% Nedbrydelige sugerør lavet af restprodukt fra produktion af skaldyr. (Forarbejdet så de også kan anvendes af allergikere). Kvaliteten minder om plastiksugerør og kan bruges både i varme og kolde drikke. Priser helt ned til almindelige plastiksugerør, så det kan slet ikke betale sig at bruge traditionel plastik i baren!

Genanvendelse eller bionedbrydelige materialer

Vil man ikke genanvende sine sugerør – fx af stål eller glas – bliver man nødt til at vælge et produkt, der kan nedbrydes uden af efterlade skadelige stoffer i naturen. Det kan fx være sugerør af papir eller halmstrå, men der findes også alternativer til plast som fx vores sugerør af Bio-pot-materiale. De er fremstillet af 69% plantemateriale og 31% mineraler. De er 100% biologisk nedbrydelige og lever dermed op til den europæiske standard for biokomposterbart emballage: EN 13432. Læs mere om bioplast her.

Den biologiske nedbrydelighed måles ved at bestemme den metaboliske omdannelse af komposterbart materiale til kuldioxid. Den egenskab måles efter standardtest EN 14046. Dekompositionsevnen, altså fragmenteringen til usynligt niveau i den endelige kompost, bestemmes efter EN 14045-testen, hvor testmaterialet nedbrydes sammen med organisk affald i tre måneder. Herefter sigtes komposten gennem en 2 mm sigte, hvor rester af testmateriale større end 2 mm ikke må overstige 10% af det oprindelige testmateriale.

Desuden må komposteringsprocessen ikke forringe den agronomiske værdi ved at forøge  økotoksikologiske parametre. Derfor udføres en kompostprøve, en modificeret OECD-test 208, i kompost, hvor nedbrydning af testmateriale har fundet sted. Resultatet sammenlignes med en kontrolkompost, og de to må ikke adskille sig inden for kemiske eller fysiske parametre som fx pH-værdi, saltholdighed og øvrig sammensætning.

For at opnå standarden skal materialet indfri alle ovenstående krav. Desuden vil en komposteringscyklus, der nedbryder materialet i mikroskopiske stykker, som ikke er helt bionedbrydelige, blive diskvalificeret som komposterbart i forhold til standarden. Det er bl.a. derfor, at oxo-plast ikke kan opnå standarden, da den nedbrydes til mikroskopiske stykker plast.   

Vores Bio-pot-sugerør kan leveres i sort of hvid i størrelserne fra 7x135 mm til 8x250 mm.